Accelerista, 15.10.2021

Indrek Jakobson

Milline elektriauto kiirendab 0–100 km/h 3,5 sekundiga, sõidab kuni 260 km/h ja mida saab laadida 800V pingega? Ei, see pole Porsche Taycan, see on Kia EV6 GT. Otse öeldes: tegu on kõigi aegade lahedaima ja mis seal salata, tõenäoliselt ka kalleima Kiaga.

Me teame juba üsna kaua, et pole oluline, kui suur on su pere või mis nõudmised kaasnevad su hobiga – vastus kõigile küsimustele on ikka üks: keskmist mõõtu linnamaastur. Neile aga, kes leiavad, et see võiks olla ka elektriline, on peagi lisandumas valikusse midagi sootuks uut.

Juba järgmisel aastal (2022) pargib Kia oma uudismudeli tigedate konkurentide nagu Skoda Enyaq või Volkswagen ID.4 kõrvale. Need autod ühendavad endas ruumikuse ja praktilisuse koos suhteliselt madalate ülalpidamiskuludega ning seda kosmilistele elektrihindadele vaatamata. Ent särtsutoitel pargimaasturitest pereautodel on ka varjukülgi: nad on sageli pontsakad ja seetõttu mitte kauneima välimusega ning nende sõiduomadused kipuvad olema keskpärased.

Järele jõuda ja mööda minna!

Selles karmis konkurentsis ajavad kolm automarki (Kia, Hyundai, Genesis) oma äri teisiti. Hyundai Ioniq 5 on juba müügil ja kuigi see elektriline pereauto on avar ja raske, on ta välimus tänu oma teravatele, nagu kivist tahutud joontele kõike muud kui tagasihoidlik. Nüüd järgneb talle kontsernikaaslane Kia EV6 ja kuigi see jagab Ioniq 5-ga olulisimat, platvormi, on Kia läinud sõsarbrändiga võrreldes hoopis teist teed.

Kia on viimastel aastakümnetel juba näidanud, et tal on tohutud ambitsioonid ja ühtlasi teab, kuidas neid pikaajalisi eesmärke saavutada. Veel veerand sajandit tagasi pakkusid lõunakorealased autosid, mis lausa hiilgasid keskpärasusega: kas keegi veel mäletab Sephiat või Joice’i? Aga see oli alles algus.

Kümme-viisteist aastat tagasi tootis Kia juba selliseid autosid nagu Cee’d, Sportage ja Picanto – need mudelid kopeerisid peamiselt teiste brändide tähtsamaid omadusi, kuid tegid seda väga hästi ja sageli palju odavamalt. Selles etapis polnud enamat vaja – Kia sai endale palju lojaalseid püsikliente ja kindla koha müügiedetabelite tipus.

Järgmine peatükk suures võidujooksus kannab nime EV6: just selle autoga soovib Kia tõestada, et ta mängib nüüdsest tõesti kõrgliigas – või on konkurentidest isegi parem ning seda tehakse nii tehnoloogiaga kui ka välise eristumisega. Tähelepanuväärne on ka, et EV6 ei püüta iga hinna eest turundada CUV, SUV või krossoverina, vaid klient võib ise mõelda, millega on tegu.

Tänapäevased tehnilised lahendused

EV6 on esimene Kia, mis on ehitatud Hyundai-Kia uuele globaalsele moodulplatvormile E-GMP (Electric-Global Modular Platform) nagu ka kontsernikaaslane Ioniq 5. Mõlemaid saab laadida kuni 800-voldise pingega, mille tulemuseks on ülilühike laadimisaeg: Ionity kiirlaadijas saab kaheksakümmend protsenti akut „tankida” umbes kahekümne minutiga maksimaalse laadimisvõimsusega 240 kW. Näiteks igati eeskujulik Volkswagen ID.4 suudab toimetada maksimaalselt 125 kilovatiga ja kulutab seetõttu arusaadavalt kaks korda rohkem aega.

EV6-l on ka nn „sõiduki laadimise“ funktsioon, mille abil saab laadida teisi elektriseadmeid ja isegi teisi elektriautosid. Viimasel juhul saab auto toimida näiteks maja lisatoiteallikana ning sellest võib tulevikus saada oluline lüli elektrivõrgu toetamisel. Tegu on võimalusega, millest on räägitud palju ja kaua, kuid Kia võttis kätte ja tegi selle lihtsalt ära.

Sportlik, kuid siiski praktiline

EV6 juures on tore, et vaatamata kõigile tehnoloogiaviguritele on tegu täisväärtusliku pereautoga. Taga on pakiruumi 490 liitri jagu ning paarkümmend veel kapoti all lisaks (oleneb versioonist), nelikveolise kahe elektriajamiga versiooni ja suure 77 kWh aku puhul võib sappa haakida kuni 1600 kg haagise. Pearuumi on tagaistmel küll vähem kui puhtatõulistest linnamaasturitest konkurentidel, kuid keskmist kasvu mees mahub sinna täpselt ära. Põlveruumi on tänu pikale telgede vahele muidugi kuninglikult.

Esiosas on erinevused kontsernikaaslaste vahel veelgi ilmsemad: Kia on tekitanud juhile lausa kokpiti tunde. Infoekraane on kaks, mõlemad 12,3-tollised ning kaarduvad kergelt juhi ümber. Esiistmete vahel ei ole liigutatavat kasti, vaid Kial on kasutusel kõrge tunneliga „hõljuv“ konsool ning selle all põrandal mahukas tasku. Ergonoomika on hästi paigas – vähem on funktsioone, mida on tarvis taga otsida menüüde sügavusest ning üsna mitmed on kasutajasõbralikkuse nimel juhitavad füüsiliste nuppude abil.

Sportlikule sõidule orienteeritus on tunda esimestest meetritest, kuigi tühimassi on üle kahe tonni – EV6 vedrustus on teadlikult selleks häälestatud. Teekatte iseloomule automaatselt reageerivad amortisaatorid muudavad auto rahulikuks sujuval liikumisel (näiteks madalatel kiirustel või maanteel), kuid pakuvad teravat juhitavust keerulisemates tingimustes.

Elektroonika annab juhile natuke vabadust, mitte ei sekku igaks juhuks ennetavalt. Nii tundus „põdrakatset“ läbides, et auto oleks saanud hakkama veelgi suuremate kiirustega. Loomulikult olid sel ajal kõik juhiabid sisse lülitatud, kuid need toimetasid taustal märkamatult. Testiautoks oli nelikveoline versioon, mis toimetas väga kindlalt, kuigi tagaveoline oleks olnud lõbusam.

Kehvemal teekattel on auto vedrustus pisut tundlik, kuid just tänu veermiku seadistustele ei meenuta EV6 ratastega elutuba. Lõuna-Euroopa alati mitte peegelsiledatel kiirteedel tundus vedrustus ka 150 km/h juures pigem pehme kui jäik – seega kindlasti pole sportliku ambitsiooni tulemuseks ratastel taburet, vaid kiire, ent samas turvaline ja mugav sõiduk.

Hinnad ja saadavus

Tarneaegadega on kiibikriisi ajal loomulikult kõigil kehvasti, kuid parimal juhul võivad esimesed õnnelikud saada oma autod kätte 2022. aasta veebruaris. Kes aga soovib seda kõige-kõigemat GT versiooni, peab ootama minimaalselt 2022 teist poolaastat, kui mitte kauem. Esialgu saabuvad meile üksnes suurema kõrgepingeakuga mudelid. Kas neile ka väiksema läbisõiduga versioonid järgnevad, pole samuti veel teada.

Hetkel pole hindu veel avalikustatud, kuid mitteametliku eelinfo kohaselt saavad need olema Eestis umbes 50 ja 65 tuhande euro vahemikus, seda siis tavaversiooni puhul. GT saab olema loomulikult kallim ning selle puhul spekuleeritakse hetkel summadega umbes 70 000 euro kandis. See teeb uuest särtsukast Kia mudelirivi napilt, aga kindlalt kõige kallima mudeli, kuid esmamulje põhjal on auto seda raha väärt.

Originaalartikkel >>>> https://www.accelerista.com/proovisoidud/pilk-peale-kasi-kulge-ev6-toenaoliselt-koigi-aegade-agedaim-kia/